You are currently viewing Tarot de Marseille vs. Rider-Waite-Smith vs. Thoth

Tarot de Marseille vs. Rider-Waite-Smith vs. Thoth

Tarot-pakkoja on monia eri tyyppejä, mutta kolme niistä on kaikkein tunnetuimpia: Tarot de Marseille, Rider-Waite-Smith ja Thoth. Vaikka tällä sivulla oletankin, että käytät RWS-tyyppiin perustuvaa pakkaa, on silti hyvä tietää ainakin jotakin näistä muistakin tarot-tyypeistä. Tässä artikkelissa esittelen lyhyesti kaikki nämä kolme tyyppiä.

Tarot-korttien historiaa

Aloitetaan ensin pakollisesta historiasta – yritän kertoa asiat tiiviisti. Ensimmäinen korttipakka kehitettiin Kiinassa noin 800-luvulla. Sieltä ne kulkeutuivat Lähi-Itään, jossa kehitettiin egyptiläiset Mamluk-kortit. Pakassa oli 52 korttia ja ne olivat lähes identtiset nykyisille pelikorteille. 1400-luvulla arabit toivat Mamluk-kortit Espanjaan, josta ne levisivät muuallekin Eurooppaan. Espanjassa Mamlukin hovikorttien nimiä muokattiin.

1400-luvulla pohjois-italialaiset kiinnostuivat Espanjalaisista Mamluk-pohjaisista korteista. 1420-luvulla kortteihin lisättiin ”valttikortit” (trumps), jotta korteilla voitaisi pelata trionfi-nimistä bridgeä muistuttavaa korttipeliä. Ajan myötä peliä alettiin kutsumaan Italiassa nimellä Tarocchi ja Raskassa nimellä Tarot.

Tarot de Marseille

Tarot de Marseillen on yksi vanhimmista tarot-pakoista, ja ranskankielisissä maissa sitä käytetään edelleen enemmän kuin Rider-Waite-Smith-pakkoja.

Tarot de Marseillessa on niin sanottuja pip-kortteja eli Pienen Arkanan kortit on kuvitettu hyvin yksinkertaisesti tavallisen korttipakan tavoin – esimerkiksi Lanttien kolmen kortin kuvassa olisi kolme lanttia. Myös Suuren Arkanan kortit ovat muita pakkatyyppejä pelkistetymmät. Jos käytät visuaalisia ja tarinallisia kuvia intuitiosi tukena, Tarot de Marseille voi vaikuttaa haastavalta. Jotkut kuitenkin kokevat, että pip-kortit antavat tulkitsijalleen mahdollisuuden käyttää korkeampaa intuitiota. Korteissa on huomattava määrä kristillisiä teemoja.

Moderni lähestymistapa korttien tulkintaan on käyttää hyödyksi numerologiaa ja neljään eri maahan yhdistettyjä elementtejä. Tämän tyypin pakkaa ei kuitenkaan usein suositella aivan aloittelijoille.

Näitä kortteja käytettiin alunperin pelikortteina uhkapeleissä. Vasta myöhemmin ranskalaiset okkultististit käyttivät pakkaa ennustamisessa ja esoteerisena työkaluna.

Tämä pakka toimi pohjana kahdelle alla olevalle pakalle.

Rider-Waite-Smith-tarot

1800-luvun lopulla perustettiin okkultistinen järjestö nimeltä Kultaisen aamunkoiton hermeettinen sääntökunta (Hermetic Order of the Golden Dawn), jolla oli suuri vaikutus 1900-luvun länsimaiseen okkultismiin. Monet esimerkiksi wiccassa käytetyt rituaalit ovat peräisin Golden Dawnin perinteestä.


Yksi Golden Dawnin jäsenistä, Arthur Edward Waite, julkaisi Rider-Waite-Smith-tarot (tai lyhyesti RWS-tarot) yhteistyössä kuvittaja Pamela Coleman Smithin (tuttavallisesti Pixie) kanssa vuonna 1909. Pakka suunniteltiin erityisesti esoteeriseen käyttöön. On todennäköistä, että tarot-kortteja ajatellessasi mieleesi nousee juuri Rider-Waite-Smithin pakan kuvitusta.

Pakan Pieni Arkana koostuu tarinallisesta kuvituksesta, joka sisältää paljon symbolismia. Koska kortit oli alunperinkin suunniteltu laajemmalle yleisölle, sen kuvituksessa vältettiin tietoisesti astrologisia ja juutalaisten Kabbalahiin liittyvää vahvaa symboliikkaa.

Thoth

Thoth-pakka on näistä kolmesta tunnetuimmasta tarot-tyypistä nuorin. Se on myös näistä kolmesta kaikkein intensiivisin: kortit ovat täynnä symboliikkaa, kuten viittauksia alkemiaan ja Kabbalahiin, joita tavallinen tulkitsija ei todennäköisesti edes tunne. Korteihin on kuitenkin painettu avainsanat, jotka helpottavat tulkintaa.

Pakan suunnitteli okkultistien piirissä hyvin ristiriitaisia tunteita herättänyt Golden Dawnin jäsen Aleister Crowley ja kuvitti hänen oppilaansa Lady Frieda Harris. Crowley ei ollut täysin tyytyväinen Waiten pakkaan, joten yhdessä Harrisin kanssa hän suunnitteli omansa, johon sisällytti symbolismia muun muassa Kabbalahista, astrologiasta ja alkemiasta. Crowleyn Thoth-pakka vaatii tulkitsijaltaan paljon opiskelua, että voi ymmärtää sen kaikki vivahteet ja tulkinnat.

Thoth-pakka on näistä kolmesta ainoa, jonka alkuperäisessä versiossa ei ole ainoastaan valkoihoisia ihmishahmoja. 

Mikä näistä kolmesta sitten tulisi valita? Aloittelijalle suositellaan yleensä RWS-pakkaa tarinallisen kuvituksensa ansiosta. Jos haluat minun suositukseni aloittelijalle sopivista RWS-tyypin pakoista, kannattaa lukea tämä artikkeli.

Kun RWS-pakan hallitsee, voi sitten vähitellen halutessaan siirtyä Tarot de Marseilleen ja Thothiin. Kun opit nämä kaikki, pystyt oikeastaan lukemaan mitä tahansa tarot-pakkaa. Myönnän kuitenkin, että en ole Tarot de Marseille- tai Thoth-asiantuntija.

Tämän artikkelin tiedot pohjautuvat seuraaviin lähteisiin:

  • Wen, Benebell 2015. Holistic Tarot. An Integrative Approach to Using Tarot for Personal Growth. North Atlantic Books, Berkeley, California.
  • Louis, Anthony 2014. Tarot Beyond the Basics. Gain a Deeper Understanding of the Meanings Behind the Cards. Llewellyn Publications, Woodbury, Minnesota.

Vastaa