You are currently viewing Pakka-arvostelu: Tarot of the Little Prince

Pakka-arvostelu: Tarot of the Little Prince

Hankin Tarot of the Little Prince -pakan vuoden 2021 pakanallisilta syysmessuilta. Olin jo jonkin aikaa katsellut tätä pakkaa “sillä silmällä”, mutta vielä aiemmin se oli kuitenkin jäänyt hyllyyn odottamaan parempaa hetkeä. Syysmessuilla päädyin kuitenkin ostamaan pakan ja tein siitä myös ensifiiliksien pohjalta lyhyen unboxing-videon Instagramin puolelle.

Luin tätä arvostelua varten uudelleen Antoine De Saint-Exupéryn vuonna 1943 julkaistun Pikku Prinssi -kirjan.

Sekoitus RWS-symboliikkaa ja satumaisemaa

Tarot of the Little Prince perustuu tosiaan Antoine de Sait-Exupéryn rakastettuun kirjaan, ja kirjan teemat kulkevat vahvasti koko pakan läpi. Pikku Prinssi -kirjan tarina kertoo vertauskuvien kautta ihmisten onnen tavoittelusta. Kirjan kertoja, lentäjä, tapaa B612 tähdeltä kotoisin olevan Pikku Prinssin, johon tämä tarinan edetessä vähitellen tutustuu. Kirjassa ihmetellään ja kritisoidaan aikuisten maailmaa ja käyttäytymistä. Vaikka Pikku Prinssi nähdäänkin pääasiassa satuna, se on myös hyvin filosofinen ja varmaankin juuri siksi monien ikäpolvien rakastama kulttiteos.

Tarot-pakassa kuljetetaan kirjan satumaista teemaa ja hahmoja Martina Rossin kuvituksen avulla. Pikku Prinssin, ketun ja lentäjän lisäksi korteista voi löytää tuttuja hahmoja, kuten käärme, turkkilainen astronomi ja turhamainen mies. Kuvitus on väreiltään haaleaa ja osittain maalauksen omaista, ja ainakin itselleni tämä tekee tulkinnasta lähes runollista. Tarot-pakka seuraa yllättävänkin hyvin sadun lisäksi myös Rider-Waite-Smith-pakan tyyliä. Osa korteista onnistuu tässä yhdistelyssä toki paremmin kuin toiset. Joitakin negatiivisemmilta tuntuvia kortteja on pehmennetty Pikku Prinssin pehmeämmällä lähestymistavalla. Kortit on nimetty perinteiseen tyyliin, mikä tietysti helpottaa myös aloittelevaa tarot-tulkitsijaa.

Tarinan kertaus oli tulkintojen ja korttien syvällisemmän ymmärtämisen kannalta ainakin itselleni äärimmäisen tärkeää. Jos kirjan tarina ei siis ole tuoreessa muistissa, suosittelen lukemaan sen viimeistään pakan käyttöönoton yhteydessä. Osa korteista jäi silti hieman pohdituttamaan minua, vaikka olinkin vasta lukenut kirjan ja niiden lisäksi myös mukana tulleen vihkosen tulkinnan.

Omat suosikkini pakassa

Omiksi suosikkikorteikseni tästä tarot-pakasta nousivat muun muassa Suuren Arkanan puolelta Kuolema (Death) ja Paholainen (Devil) sekä Pienestä Arkanasta Miekkojen kolme, Lanttien kuusi, Maljojen yhdeksän ja Sauvojen kymmenen.

Tarot of the Little Prince -pakan korteista suosikeikseni nousi kortteja, joista osa kuvasti perinteistä RWS-symboliikkaa hyvinkin pitkälle. Osa korteista taas oli kekseliäästi saanut mielenkiintoisen kuvituksen suoraan Pikku Prinssin tarinan kautta.

Kuolema (Death) kiinnitti huomioni jo selatessani kortteja ensimmäisen kerran. Vaikkakin kortti on toisaalta hyvin surullinen, sen runollisuus tulee hyvin esiin tähtien muodostamasta ruususta ja ajatuksesta, että Prinssi pääsee nyt kuolemansa jälkeen taas ruusunsa luo aivan kuten hän halusikin. Tässä on kuitenkin myös oikein hyvä esimerkki kortista, jonka tulkinnassa ainakin itse poikkean jonkin verran perinteisestä RWS-pakan Kuolema-kortin tulkinnasta puhtaasti kuvituksen takia.

Pakkaus ja kirjanen pettymyksiä

Kortin paksuus on omasta mielestäni juuri sopiva, ja pakka sekoittuu hyvin. Kooltaan kortit ovat melko perinteisien tarot-korttien kokoisia eli 6.5 x 11,8 cm, joten omat käteni ovat tottuneet sekoittamaan tämän kokoista pakkaa.

Pakkaa myydään tavallisessa pelikorteistakin tutussa ohuessa pahvisessa laatikossa, josta löytyy myös pieni valkoinen kirjanen, joka kertoo korttien merkityksistä. Laatikon ja valkoisen kirjasen osalta en voi sanoa olevani vakuuttunut, sillä näin kirjallisesta aiheesta olisi pienellä panostuksella saanut tehtyä paljon laadukkaamman kokonaispaketin. En tiedä, onko tekijöille tullut loppuvaiheessa kiire vai mistä on kyse, mutta laatikko ja kirjanen ovat ehdottomasti iso pettymys. Nämä eivät kuitenkaan haittaa käyttöä, sillä kortteihin tutustumisen jälkeen kirjasta ei enää tarvitse, ja halutessaan korteille voi tehdä vaikkapa oman pussukan.

Hyvä pakka etenkin itsetutkiskeluun

Korttien teeman ansiosta tämä Tarot of the Little Prince soveltuu oikein hyvin etenkin itsetutkiskeluun, sillä siitähän lopulta on kyse myös De Saint-Exupéryn kirjassa. Kortit haastavat näkemään aikuisten maailmaa uudesta näkökulmasta samoin kuin alkuperäinen tarinakin.

Tätä pakkaa ostaessa kannattaa kuitenkin huomioida, ettei Tarot of the Little Prince -pakkaa pysty käyttämään käänteisenä. Monet eivät koe tätä millään tavalla ongelmaksi, mutta itse käytän joidenkin tarot-pakkojen osalta käänteisiä kortteja, joten haluaisin siihen ostamieni pakkojen osalta ainakin mahdollisuuden. Taustan kuvitus on kuitenkin mielestäni oikein kaunis.

Kokonaisuudessaan koin, että pakka on miellyttävä käsitellä ja sen kieli on helposti ymmärrettävää etenkin tarinan kertaamisen jälkeen. Korttien tulkinta on kuvituksen puolesta ollut melko vaivatonta muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Runollisen kuvituksensa puolesta voisin myös sanoa, että tämä pakka soveltuu myös lapsille, jotka haluavat opetella tarot-korttien salat. Korttien syvällinen tulkinta vaatii ehdottomasti hiljentymistä pakan kuvituksen äärelle pidemmäksi aikaa, joten “pikatulkintoihin” tämä tarot-pakka ei ole ehkä se kaikkein paras valinta. Pikku Prinssin faneille Tarot of the Little Prince on tietenkin melkeinpä pakollinen ostos.

Julkaisija: Llewellyn Publications (8.11.2019)
Kieli: Englanti
Kuvitus: Martina Rossi
Pakan tyyppi: Tarot-pakka (78 korttia)
Pakassa käytetyt maat: Swords, Wands, Cups, Pentacles
Käänteinen: Ei
Kortin koko: 6,5 x 11,8 cm

Vastaa