Ylipapitar-kortin tulkinta

Toisinaan tunnetaan myös nimellä Papitar.

Avainsanat: intuitio, tiedostamaton, korkeampi voima, henkisyys, sisäinen ääni
Avainsanat käänteisenä: hiljaisuus, intuition huomiotta jättäminen, pinnallisuus, piilotetut motiivit

Lue myös: Narrin tarina (Materiaalinen osa)

Papitar tai Ylipapitar (englanniksi The High Priestess) kuuluu Suureen Arkanaan, ja sitä vastaa numero 2.

Numerona kaksi kertoo kumppanuudesta ja yhteistyöstä mutta myös dualismista. Ylipapitar nähdäänkin usein jonkinlaisena vastaparina, kontrastina tai tasoittavana tekijänä maskuliiniselle Maagikolle. Hänet yhdistetään kehon ja hengen tasapainoon. Kun Maagikko on aktiivinen ja toimiva, Ylipapitar on passiivinen, intuitiivinen ja hallitsee tietoa. Tarvitsemme elämässämme molempia näitä puolia, sillä ilman tietoa toiminta on hallitsematonta ja ilman toimintaa tieto on hyödyntämätöntä ja siten turhaa.

Jotkut tarot-tulkitsijat ja okkultistit kokevat vahvaa yhteyttä Ylipapittareen. Hän istuu meidän maailmamme ja henkisen maailman välissä ja tuntee Universumin mysteerit. Tulkitsija saattaa esimerkiksi nostaa Ylipapittaren kuvaamaan itseään tehdessään tulkintoja itselleen.

Astrologiassa Papitar liitetään Kuuhun, joka kuvastaa sisäistä minäämme. Kuu on feminiininen ja tuo monille mieleen luonnon syklisyyden mutta myös esimerkiksi naisen kuukautiskierron.

Kortin kuvaus ja symbolismi

Tämä kuvaus koskee Rider-Waite-Smith-pakan korttia.

Aloitetaan ensin taustasta, vaikka moni muu tekijä Ylipapitar-kortissa nouseekin voimakkaammin esiin. Takana pilkistävä sininen tausta kuvastaa taivasta, tiedostamatonta mieltämme ja henkistä maailmaa. Sinisen taustan peitoksi on vedetty granaattiomenoilla ja palmuilla koristeltu verho, joka rajaa tietoisuutta ja tiedostamatonta, näkyvää ja näkymätöntä. Tällaiseen vastaavanlaiseen verhoon viitataan myös Raamatussa: teologien mukaan tällainen verho on rajannut Salomon temppelissä ihmisen ja Jumalan valtakuntaa. Verhon palmut kuvastavat maskuliinisuutta, kun taas granaattiomenat ovat feminiinisyyden symboli.

Verho on kiinnitetty kahteen pylvääseen kortin molemmilla reunoilla. Kortin ulkopuolelta katsottuna vasemmanpuoleinen pylväs on musta ja siihen on kirjoitettu kirjain B. Vastaavasti oikeanpuoleista valkoista pylvästä koristaa kirjain J. Nämäkin voidaan nähdä viittauksena Salomon temppeliin, joka oli Jerusalemin ensimmäinen temppeli. Ne kuvastavat vastavoimia, joita ilman ei voisi olla mitään. Mustan pilarin B viittaa sanaan Boas (tai Boaz), joka tarkoittaa ”hänessä on voima”. Boas yhdistetään myös elementteihin vesi ja maa. Musta on ”negatiivinen” ja feminiininen puoli. Valkoisen pilarin J viittaa sanaan Jakin (tai Jachin), joka merkitsee ”hän lujittaa”. Tämä pilari taas on ”positiivinen” ja maskuliininen, ja yhdistetään elementteihin ilma ja tuli. Pilarit itsessään symboloivat tasapainoa: pimeyttä ja valoa, naiseutta ja mieheyttä, hyvyyttä ja pahuutta. Ne kuuluttavat tarvetta nähdä asiat useasta näkökulmasta sen sijaan, että näkisimme asiat ainoastaan mustavalkoisina. Tässä välissä haluan huomauttaa, että Arthur Edward Waite (yksi RWS-pakan kehittäjistä) oli Vapaamuurari, joten Salomon temppelin symboliikka ja nämä pilarit olivat hänelle hyvin merkittäviä.

Verhon edessä aivan kuvan keskellä istuu nainen. Naisen sijainti kertoo tasapainosta eri puolien välillä – niin mustan kuin valkoisen, mutta myös verhon takana olevan tiedostamattoman kuin verhon edessä olevan tiedostetun maailmankin välillä. Hän on kahden ääripään keskitie ja tasapainottaja. Kuten Maagikkokin, Ylipapitar on toimii eräänlaisena kanavana tiedostamattoman ja tiedostetun maailman välillä.

Päässään naisella on kruunu, joka kuvastaa kuuta sen kolmessa vaiheessa. Kuu liitetään tietenkin naiselliseen energiaan, mysteereihin ja psyykkisiin kykyihin. Kuun kolme vaihetta symbolisoivat päättymätöntä sykliä: syntymä, elämä ja kuolema sekä uudelleensyntymä. Kuihin liitetään uuspakanallisuuden kolmoisjumalatar Neito, Äiti ja Eukko (Maiden, Mother and Crone), joskin jumalattarella on juurensa syvemmällä historiassa. Nämä kolme kuuta yhdistetään myös egyptiläiseen elämän ja hedelmällisyyden jumalattareen Isikseen.

Naisella on päällään sinivalkoinen asu. Valkoinen kuvastaa puhtautta, ja sininen väri sen sijaan viittaa totuuteen ja intuitioon. Helman soljuvuus muistuttaa vettä, joka yhdistetään elämänkulkuun.

Ylipapittaren rintakehällä on valkoinen plus-merkkiä muistuttava kreikkalainen risti, joka sekin kertoo täydellisestä tasapainosta. Osittain sinisen viitan peitossa Ylipapitar pitää käsissään paperikääröä, jonka päälle on kirjoitettu sana ”tora”. Käärö viittaa Sefer toraan eli juutalaisten Toora-kirjaan tai -kääröön, joka pitää sisällään Vanhan Testamentin viisi ensimmäistä kirjaa. Käärö symboloi Ylipapittaren henkistä tietoutta ja on osin piilossa siksi, että kaiken tiedon voi nähdä vain, kun on valmis katsomaan mateliaalisen maailman ohi toiselle puolelle.

Ylipapittaren jaloissa on suuri keltainen kuunsirppi, joka kuvastaa tiedostamatonta mieltämme sekä tunteitamme. Kuu muistuttaa, että Ylipapitar on yhteydessä intuitioonsa, tiedostamattomaan minäänsä sekä kuun kiertoon.

Tulkinta

Oikein päin tarot-pakasta nostettu Ylipapitar kuvastaa perinteisen tulkinnan mukaan ennen kaikkea intuitiota, piilossa olevaa tietoutta ja unia, jotka ovat merkitseviä elämässämme. Tulkinnan vastaanottajan onkin aika kääntää katseensa sisäänpäin ja luottaa sisäiseen ohjaukseen pelkän järkeilyn sijaan. Tarvitsemasi tieto on jo sisälläsi. Tässä vaiheessa on kuitenkin ehkä parempi, että pidät joitakin tiedonjyväsiä vain itselläsi.

Monet tarot-pakan korteista kehottavan jonkinlaiseen toimintaan, mutta Ylipapitar sen sijaan suosittelee harkitsemaan hidastamista ja vetäytymistä. Älä yritä hallita tilannetta, vaan tarkastele mahdollisuuksia ja anna vaistojesi ja intuitiosi ohjata sinua. Kuuntele ja opi ennen kuin teet päätöksesi.

Rakkaus

Ylipapitar kuvastaa vahvasti itseä, joten rakkauden osalta saattaa tämän kortin ilmestyessä olla aika keskittyä omiin tarpeisiisi. Älä yritä liikaa vaan tutustu itseesi. Sinulta pyydetään juuri nyt kärsivällisyyttä ja ehkä jopa passiivisuutta. Muista olla rehellinen niin itsellesi kuin muillekin, niin piilossa olevat asiat tulevat päivänvaloon.

Joissakin tilanteissa Ylipapitar voi viitata sinkkuuteen.

Työ ja ura

Kun kysymys on työhön tai uraan liittyvä, Ylipapitar kehottaa oppimaan ja etsimään tietoa. On ehkä aika palata koulun penkille tai käydä jokin kurssi, joka laajentaa osaamistasi. Luovaa työtä tekevälle tämä kortti saattaa kuvastaa myös inspiraation saamista.

Jos edessäsi on työhön tai uraan liittyvä päätös, sinun kannattaa luottaa vaistoihisi. Ennen päätöksen tekoa ota kuitenkin askel taakse ja pyri katsomaan tilannetta uudessa valossa. Ethän keskustele taloudellisesta tilanteestasi muiden kanssa juuri nyt.

Kortti käänteisenä eli ylösalaisin

Käänteisenä ilmestyessään Ylipapitar saattaa kertoa, että sinulla on juuri nyt syystä tai toisesta vaikeuksia tavoittaa intuitiotasi. Kokeile lähestyä tilannettasi eri tavalla. Mitä ja mistä syystä et halua kuulla juuri nyt? Pysähdy hetkeksi ja kuuntele. Jos vatsanpohjassasi on tunne jostakin asiasta, nyt ei ole aika jättää sitä huomiotta.

Pyri luottamaan siihen, mitä sisäinen äänesi kertoo äläkä kuuntele vain muiden mielipiteitä asiasta. Saatat olla aikeissa seurata huonoja neuvoja. Toisinaan käänteinen Ylipapitar saattaa kertoa myös, että jokin salaisuus on tuotava esille päivänvaloon.

Tarot - Ylipapitar