Hallitsijatar-kortin tulkinta

Toisinaan tunnetaan myös nimellä Keisarinna.

Avainsanat: naiseus, hedelmällisyys, luovuus, huolenpito, kauneus, vauraus, luonto
Avainsanat käänteisenä: kasvun puute, kehityksen puute, epävarmuus, tukahduttaminen

Lue myös: Narrin tarina (Materiaalinen osa)

Hallitsijatar tai joissain pakoissa Keisarinna (englanniksi The Empress) kuuluu Suureen Arkanaan, ja sitä vastaa numero 3.

Numero kolme liitetään numerologiassa luovuuteen ja optimismiin. Kolme esiintyy myös usein uskonnollisissa teksteissä – eikä pelkästään kristinuskossa. Sitä pidetään onnekkaana numerona.

Hallitsijatar on äitiyden arkkityyppi. Astrologiassa Hallitsijatar liitetään Venukseen, joka on rakkauden planeetta. Muinaisessa Roomassa Venus oli kauneuden, rakkauden ja kiintymyksen jumalatar, joka Kreikassa tunnettiin nimellä Aphrodite.

Kun Ylipapitar kuvastaa naisellisuuden henkistä tasoa, Hallitsijatar on naisellisuuden lähestyttävämpi ja maallisempi puoli. Hänessä ruumiillistuvat äiteys, rakkaus ja hellyys, mutta toisaalta myös seksuaalisuus ja tunteet. Hallitsijatar on itse Luonto Äiti ja elämä. Toimiakseen parhaimmalla tavalla Hallitsijatar tarvitsee kuitenkin myös vastaparinsa Hallitsijan tuomaa vakautta ja järjestystä.

Vaikka Hallitsijatar onkin hyvin feminiininen kortti, sen teemoja tulee tulkita sukupuoleen katsomatta.

Kortin kuvaus ja symbolismi

Tämä kuvaus koskee Rider-Waite-Smith-pakan korttia.

Hallitsijatar-kortissa nainen istuu kuvan keskellä nojaten hieman takanaan olevaan tyynyyn ja katsoo ulos kortista. Hallitsijatar itse kuvastaa intohimoa ja naiseutta. Hänen rento asentonsa ja löysä asu saattavat viitata raskauteen ja näin kuvastaa hedelmällisyyttä. RWS-pakan Hallitsijatar ei ole selvästi raskaana, mutta tähän viitataan pukeutumisen lisäksi muulla kortissa olevalla symbolismilla.

Päässään Hallitsijattarella on kruunu, jota koristaa 12 tähteä. Nämä tähdet muistuttavat monissa maalauksissa Neitsyt Marian pään ympärille maalattuja tähtiä, jotka toisinaan tulkitaan kuvastavan Israelin 12:ta heimoa. Jotkut tarot-tulkitsijat yhdistävät tähdet 12 astrologiseen merkkiin tai 12 kuukauteen. Tähdet muistuttavat taivaasta, joka on tuotu maan päälle. Yleisellä tasolla tähdet symboloivat henkisyyttä. Kruunun alla naisella on päässään laakeriseppele, joka kuvastaa rauhaa ja toisaalta menestystä.

Hallitsijattaren valkoista asua koristavat granaattiomenat. Valkoinen on puhtauden ja viattomuuden väri. Granaattiomenat tunnetaan useissa muinaiskulttuureissa hedelmällisyyden symboleina, jonka lisäksi ne kuvaavat myös kuolemaa ja uudelleensyntymää.

Kaulassaan naisella on helmikaulakoru, jossa on seitsemän helmeä. Nämä kuvastavat viisautta, mutta samaan aikaan helmet symboloivat kehomme seitsemää suurta chakraa ja niiden harmoniaa. Helmet voidaan yhdistää myös seitsemään klassiseen planeettaan.

Hallitsijattaren valtaistuimen vieressä maassa lepää sydämen muotoinen kilpi, jossa on Venuksen symboli. Tämä merkki muistuttaa katsojaa feminiinisyydestä, kauneudesta, rakkaudesta ja luovuudesta. Sama symboli toistuu kirjailtuna yhdessä tyynyistä, joihin nainen nojaa. Tyynyn punainen väri kuvastaa intohimoista rakkautta ja seksuaalisuutta. Tyynyt itsessään puhuvat mukavuudesta ja aistillisuudesta.

Oikeassa ylös ojennetussa kädessä nainen pitää valtikkaa, joka on fallinen symboli ja kuvastaa miehistä hedelmällisyyttä. Toisaalta pallo valtikan päässä on naiseuden symboli, ja valtikka voidaan näin myös nähdä eräänlaisena Venuksen merkkinä. Sekä valtikka että Hallitsijattaren kruunu ovat myös vallan ja auktoriteetin symboleita – Hallitsijatar hallitsee, mutta erilaisella otteella kuin järjestäytyneempi puolisonsa. Molemmat on tehty kullasta, joka kuvastaa arvoa ja turvaa.

Kuvan etualalla kasvaa viljaa, joka on valmis kynnettäväksi. Vilja symboloi palkkiota, hedelmällisyyttä ja vaurautta. Hallitsijatarta ympäröi vaurautta huokuva vehreä metsä ja vuolaana virtaava joki. Metsä muistuttaa meitä maadottumisesta, paranemisesta ja turvan tunteesta. Joki muuttuu kortin oikeassa reunassa vesiputoukseksi. Vesi kertoo elinvoimasta ja tunteista sekä muistuttaa katsojaa jatkuvasta muutoksesta.

Keltainen tausta kuvaa tietoisuutta, selkeyttä, logiikkaa ja luovuutta. Sama tausta toistuu useassa RWS-kortissa.

Tulkinta

Oikein päin tarot-pakasta nostettu Hallitsijatar haluaa sinun olevan hyvä itsellesi ja kiinnittämään huomiota naiselliseen puoleesi. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi luovuutta, huolehtimista ja hoivaa tai hedelmällisyyttä. Opi arvostamaan itseäsi ja kehoasi, ja kohtele itseäsi lempeästi.

Nyt saattaa olla hyvä hetki aloittaa uusi harrastus, jossa voit käyttää luovaa energiaasi. Mieti, minkä asian tekeminen saa sinut tuntemaan sisäistä iloa ja nauttimaan luovuudesta. Miten voit tuoda lisää kauneutta elämääsi?

Hallitsijatar saattaa kuvata myös äitiyttä tai raskaana olemista. Varsinaisen raskauden ja lapsen syntymän osalta kannattaa kuitenkin tulkita myös ympäröiviä kortteja, sillä kyseessä voi olla myös kuvainnollinen syntymä. Hallitsijatar saattaa kertoa uusien ideoiden ja projektien synnystä. Yleisesti tämä kortti nähdään hyvänä enteenä, joten uudet projektit etenevät positiiviseen suuntaan.

Koska Hallitsijatar yhdistetään Luonto Äitiin, sinua kehotetaan myös viettämään enemmän aikaa luonnossa. Muista maadottaa itseäsi ja nauttia yksinkertaisista asioista, jotka saattavat kiireen keskellä helposti unohtua. Tällaisia asioita saattavat olla esimerkiksi hyvä ruoka, raikas ilma, kevyt tuulen kosketus, linnun laulu metsässä tai kukkien tuoksu. Käytä kaikkia aistejasi.

Rakkaus

Rakkauden ja parisuhteiden osalta Hallitsijatar on oikein positiivinen merkki. Uskalla rohkeasti antaa ja vastaanottaa rakkautta. Sinua muistutetaan myös arvostamaan ja rakastamaan itseäsi.

Parisuhteessa oleville Hallitsijatar lupaa harmoniaa ja syvenevää suhdetta, joten nyt saattaa olla aika ottaa seuraava askel. Tämä askel saattaa olla esimerkiksi kihlaus, häät, perheenlisäys tai suuremman asunnon hankinta. Sinkkujen taas kannattaa olla rohkeasti oma itsensä, sillä rakkaus voi olla aivan kulman takana.

Työ ja ura

Hallitsijatar kertoo vauraudesta, joten taloudellisesti asiat ovat tai tulevat olemaan hyvällä mallilla. Toisaalta sinun saattaa olla helpompi myös nähdä omassa elämässäsi jo olevat rikkaudet – olivat ne sitten rahallista tai muunlaista vaurautta.

Uudet ideat lähtevät juuri nyt hyvin kasvuun. Hallitsijatar kehottaakin sinua hyödyntämään luovuutta ja kekseliäisyyttä urallasi. Mieti muun muassa sitä, voisitko käyttää luovia taitojasi ansaitaksesi. Ehkä teet käsitöitä, maalaat tai olet taitava nikkaroimaan. Hallitsijatar haluaa sinun hyödyntävän taitojasi monipuolisesti työssäsi.

Kortti käänteisenä eli ylösalaisin

Käänteisenä ilmestyessään Hallitsijatar haluaa muistuttaa sinua vielä voimakkaammin omasta arvostasi. Huolehdithan itsestäsi ja terveydestäsi tarpeeksi? Tämä kortti näyttää myös taloudellisia hankaluuksia ja mahdollisia ongelmia kotona. Jokin estää luovuutta virtaamasta siten kuin sen pitäisi, eivätkä projektit oikein etene haluamallasi tavalla. Stressi voi vaikuttaa hedelmällisyyteen niin kirjallisella kuin kuvainnollisellakin tasolla.

Hengitä siis syvään ja kokoa itsesi uudelleen. Etsi ympäriltäsi asioita, jotka muistuttavat sinua kauneudesta ja tuovat sinulle iloa. Joogaa, kävele luonnossa, lue kirjaa – stressi ei tee kehollesi tai mielellesi nyt hyvää, joten pyri parhaasi rentoutumaan, niin luovuus pääsee taas paremmin liikkelle.