Tarot-korttien merkityksien oppiminen voi tuntua hurjan työläältä. Pakassa on 78 korttia, joista jokainen merkitsee eri asiaa. Jos haluat oppia lukemaan kortteja myös käänteisenä, niin tämä nostaa opiskeltavien merkitysten määrän peräti 156:een. Lisäksi kortin tulkintaan vaikuttaa sen sijainti pöydällä sekä kaikki sitä ympäröivät kortit. Vähemmästäkin alkaa pyörryttää! Tarot-korttien perusteiden oppiminen on itse asiassa kuitenkin paljon helpompaa kuin uskoisi.
Tässä artikkelissa käyn hieman läpi sitä, miten minun mielestäni kannattaa aloittaa tarot-korttien itsenäinen opiskelu. Tarot-korttien tulkinta ei vaadi minkäänlaisia maagisia tai edes psyykkisiä kykyjä, vaan kuka tahansa voi tarttua pakkaan ja kehittää omia taitojaan tarot-tulkitsijana. Ainoa kyky, mitä todella tarvitset, on kyky luottaa itseesi ja kuunnella intuitiotasi.
Ensimmäisen tarot-pakan valinta
Aloitetaan ihan ensimmäiseksi oman ensimmäisen tarot-pakan valinnasta. Voit toki aloittaa merkitysten opettelun jo ennen kuin sinulla on omaa tarot-pakkaa, mutta henkilökohtaisesti koen merkitysten painuvan paremmin mieleen, kun samalla voi katsoa ja hypistellä kortteja käsissään. Samalla pystyt myös luomaan yhteyden omaan pakkaasi.
Vanhan uskomuksen mukaan kenenkään ei tulisi ostaa itselleen ensimmäistä tarot-pakkaansa, mutta tämän ajatuksen voi heittää suoraan romukoppaan. Ensimmäisen pakan hankkiminen on oikeastaan aika jännittävää. Se voi kuitenkin olla myös hyvin haastavaa, koska tarot-pakkoja on olemassa satoja erilaisia. Tärkeää on valita sellainen pakka, joka puhuttelee juuri sinua
Etsi siis ensisijaisesti pakkaa, jonka kuvitus miellyttää ja joka puhuttelee sinua. Tämä on tulkintojen tekemisen kannalta tärkeää. Googlaa pakan kuvitusta tai jos sinun on mahdollista, käy tarot-pakoja myyvässä liikkeessä katsomassa pakkoja. Osa esoteerisista liikkeistä tarjoaa mahdollisuutta käsitellä kortteja ennen ostamista. Näin saat vielä paremman tuntuman siihen, miten kortit toimivat juuri sinun käsissäsi.
Itse suosittelen aloittelijoille ensimmäiseksi pakaksi Rider-Waite-Smith-symboliikkaa toistavia pakkoja, sillä niistä löytyy mukavasti erilaista kirjallista materiaalia myös suomen kielellä. Sen jälkeen, kun olet oppinut periteisestä symboliikasta, voit halutessasi jättää harjoittelupakan syrjään ja tarttua modernimpaan pakkaan. Jos mikään RWS-pohjainen pakka ei kuitenkaan yhtään millään tavalla puhuttele sinua, vaan sinuun vetoaa enemmän esimerkiksi keijuilla, vampyyreillä tai vaikka kissoilla kuvitettu pakka, niin luota intuitioosi.
Suosittelen myös lukemaan artikkelini Tarot-kortit aloittelijoille, jossa listaan muutamia vaihtoehtoja aloittelijoille sopiviksi pakoiksi. Älä kuitenkaan anna listan rajoittaa sinua, jos mikään mainitsemistani vaihtoehdoista ei tunnu omalta.
Tutustu tarot-pakan mukana tulleeseen kirjaseen
Suurin osa tarot-pakoista myydään laatikossa, jonka mukana tulee vähintään pieni opas korttien tulkinnoista. Englanniksi tästä käytetään usein nimeä Pieni Valkoinen Kirja (the Little White Book, monesti myös lyhennettynä LWB). Suosittelen ainakin vilkaisemaan kirjasen läpi, sillä se antaa monesti jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä pakan tekijä on ajatellut kortteja suunnitellessaan. Tutki lukiessasi kortin kuvitusta ja katso, mihin kuvituksen yksityiskohtiin voisit tulkinnan osasia liittää.
Jos pakan mukana ei tullut suomenkielistä opasta, mutta pakka pohjaa tulkinnaltaan Rider-Waite-Smith-kortteihin, niin ei hätää! RWS-korteista on kirjoitettu jonkin verran myös suomenkielistä kirjallisuutta, mutta myös minun verkkosivujeni kautta pääset perinteisten merkitysten osalta hyvään alkuun.
Tutki tarot-pakan korttien kuvitusta
Kun olet ostanut (tai saanut) ensimmäisen tarot-pakkasi, tutki sen kuvitusta käymällä läpi sen kaikki kortit. Mitä ajatuksia mikäkin kortti sinussa herättää? Kirjoita ylös kaikki mielikuvat – myös ne hassuimmat. Jos näet kortin taustalla esimerkiksi veneen, mitä ajatuksia se tuo mieleesi? Ehkä mieleesi tulee matkustaminen tai purjeisiin osuva tuuli, ehkä vapaus tai laina, jonka serkkusi otti oman purjeveneensä ostamiseen. Älä sensuroi itseäsi.
Tähän vaiheeseen menee aikaa, joten tätä ei kannata edes ajatella tekevänsä yhdeltä istumalta. Itse kuitenkin koen tämän vaiheen tärkeänä oman intuitiosi kannalta.
Jaa pakka opiskellessasi kahteen osaan: Suureen Arkanaan ja Pieneen Arkanaan. Suureen Arkanaan kuuluu 22 korttia, joista jokainen kuvaa elämänoppeja ja suuria teemoja. Järjestyksessä nämä muodostavat Narrin tarinan. Pieni Arkana taas kuvaa jokapäiväisiä ja lyhytkestoisia asioita elämässä. Se jakautuu neljään eri maahan: Maljoihin, Lantteihin, Miekkoihin ja Sauvoihin. Jokaisessa maassa on yhteensä 14 korttia ja jokainen maa vastaa yhtä elementtiä ja elämänaluetta.
Itse aloitin siitä, että tutustuin ensin Suureen Arkanaan. Tarkastelin kortteja yksitellen siten, että luin samalla niille määriteltyjä avainsanoja ja yhdistin näitä sanoja korttien visuaalisiin elementteihin. Suuren Arkanan jälkeen tartuin yksi kerrallaan Pienen Arkanan maihin. Kun sinulla on suunnilleen käsitys siitä, millaisista asioista ja energioista kaikissa korteissa on kyse (huomaa, että kaikkea ei tarvitse osata), niin on aika ottaa seuraava askel.
Anna intuitiosi johdattaa
Väliotsikko saattaa tuntua haastavalta ohjeelta etenkin, jos et ole aiemmin juuri käyttänyt intuitiota. Tästä syystä onkin hyvä tuntea ainakin jollakin tavalla korttien perinteiset merkitykset, sillä kun intuitio jostain syystä pysytteleekin vaiti (ja tätä tapahtuu toisinaan myös vuosia tulkintoja tehneille), sinun on mahdollisuus turvautua kortin avainsanoihin.
Avainsanojen tehtävänä on kuitenkin vain tukea sinua tulkintojen tekemisessä – ei rajoittaa sinua. Kun kysyt korteilta kysymyksen ja jaat kortit pöytään, huomioi aivan ensimmäisenä, mitä tunteita ja ajatuksia eteen noussut kortti sinussa herättää. Jos mieleesi tulee jotakin aivan täysin kortin avainsanoista poikkeavaa, niin luota itseesi. Kortit puhuvat sinulle.
Pyri siihen, ettet katsoisi ennalta määriteltyjä merkityksiä koko ajan kirjasta tai verkkosivuilta. Mitä vähemmän katsot, sitä enemmän joudut käyttämään omaa intuitiotasi ja sitä helpommaksi korttien tulkinta tulee. Intuitio on kuin lihas, joka voimistuu vain harjoittelemalla.
Harjoittele, harjoittele, harjoittele
Tee tulkintoja itsellesi mahdollisimman usein. Moni aloittaa harjoittelun nostamalla itselleen aina aamuisin päivän kortin ja kysymällä esimerkiksi mitä heidän tulisi tietää alkaneesta päivästä. Mitä useammin tulkitset kortteja, sitä luonnollisempaa siitä tulee.
Älä kuitenkaan kysy korteilta aina samasta asiasta ja varo myös polttamasta itseäsi loppuun. Tulkinnan tekeminen vie voimia, joten jos kortit eivät jonakin päivänä kutsu tai olet väsynyt, niin jätä ne silloin syrjään. Jos kuitenkin haluat oppia lukemaan tarot-kortteja, niin älä unohda niitä hyllylle pölyttymään kovin pitkäksi aikaa. Tee harjoittelustasi säännöllistä. Kun koet olevasi valmis, tee ensimmäinen tulkintasi vaikkapa läheisellesi, sillä tämäkin opettaa sinulle uutta korteistasi.
Parhaimmillaan tarot-kortit ovat kuin ystävä, jonka kanssa on mukava jutella elämän pienistä ja suurista asioista. Ne auttavat näkemään asiat useista eri näkökulmista ja voivat valottaa myös tulevaisuuden mahdollisuuksia. Tarot-korttien käytön oppimiseen kuluu paljon aikaa, mutta voin luvata, että se on ehdottomasti vaivan arvoista.
Mikä on mielestäsi hankalinta tarot-korttien käytön oppimisessa? Missä kaipaisit eniten apua? Kommentoi alle – ehkä voin olla avuksi!
Artikkelikuvan pakka: Smith-Waite Tarot